LGS Öncesi Tasa Uyarısı Geldi!
LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine korku ihtarında bulundu. Kaygınızı denetim edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!
Sınavlar öncesi öğrencilerin dert yaşayabildiğini belirten uzmanlar, bu kaygının öğrenilen bilginin imtihan sırasında tesirli bir biçimde kullanılmasına mahzur olduğunu ve muvaffakiyetin düşmesine yol açtığını söylüyor.
LGS yaklaşırken imtihan tasasının gerçek performansın ortaya konmasını engellediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sadece imtihan gününü ve imtihanın sonucunu zihninizden geçirmeyin. Sevdiğiniz bireyler ile vakit geçirin.” teklifinde bulundu. Ailelerin dikkat etmesi gerekenlere de değinen Taşkın, müspet bir davranış üzere düşünülerek söylenen, ‘sen yaparsın, sen en iyi liseye layıksın’ sözlerinin çocuklarda çok büyük korkuya sebebiyet verebildiğine dikkat çekti ve korkusunu denetim edemeyen bir ebeveynin daima çocuğun yanında olmasının uygun olmadığını belirtti. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, 15 Haziran’da gerçekleşecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesinde, imtihana girecek öğrencilere ve ailelerine korku idaresi konusunda tekliflerde bulundu.
Kaygıyı bastırmaya değil, belirli bir düzeyde tutmaya çalışın!
Sınav korkusunun, öncesinde öğrenilen bilginin imtihan sırasında tesirli bir biçimde kullanılmasına mahzur olan ve muvaffakiyetin düşmesine yol açan ağır telaş olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bireyin imtihana yüklediği mana, imtihanın zihindeki yeri, imtihan sonrası kişinin ailesinin ve arkadaşlarının gözündeki yeri ve imtihana verilen ehemmiyet, imtihan derdi oluşumu üzerinde etkilidir” diye konuştu. İmtihan gerilimi ile baş etmek için birtakım adımlar izlenebileceğini lisana getiren Taşkın, “Gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını pahalandırmak ve gerekirse değiştirmek değerli bir adım. Bununla birlikte nefes alma idmanları, gevşeme idmanları, tasayı bastırma değil onu yeteri ve gereği kadar düzeyde tutmak ile dikkatini diğer noktalara odaklama tekniği, kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır.” açıklamasını yaptı.
Sadece imtihan gününü ve imtihanın sonucunu düşünmeyin!
Sınav tasasının gerçek performansın ortaya konmasını engelleyeceğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kaygıya yenik düşerseniz potansiyelinizin altında bir sonuç elde edersiniz.” ikazında bulundu. Taşkın, dikkat edilmesi gereken başka noktaları şöyle sıraladı: “Sınavdan evvel kesinlikle uyku tertibinizi sağlayın. Beslenmenize ihtimam gösterin. Kesinlikle vücut ve rahatlama idmanları yapın. Aklınıza gelen negatif kanılara takılıp kalmayın, şayet yapabiliyorsanız odak noktanızı değiştirin. Yalnızca imtihan gününü ve imtihanın sonucunu zihninizden geçirmeyin. Sevdiğiniz bireyler ile vakit geçirin. Son gün ders çalışmayı denemeyin!
Kaygınızı denetim edemiyorsanız, imtihan öncesi çocuğunuzla vakit geçirmeyin!
Sınav öncesi ailelerin çocuklarına olumlu geribildirimlerde bulunması gerektiğini lisana getiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sonuçtan çok sürecin kıymetli olduğu çocuğa bildirmeli ve bu süreçte elinden geleni yaptığı hissettirilmeli. İmtihan öncesi ve sonrasına dair aile hassas olmalı, çocuklarını asla bir oburu ile kıyaslamamalı.” dedi. Ailelerin empati yaparak çocuklarının heyecanını anladıklarını da lisana getirmeleri gerektiğini kaydeden Taşkın, kelamlarını şöyle sürdürdü, “Aileler çocuklar için cesaretlendirici olmalı. İmtihan sonucu ne olursa olsun çocuğunuz onu seveceğinizi bilmeli. İmtihan günü ailenin heyecanı imtihana yönelik değil çocuğa yönelik olmalı. Farkında olmadan olumlu bir davranış üzere düşünülerek söylenen, ‘sen yaparsın, sen en iyi liseye layıksın’ sözleri çocuklarda çok büyük tasaya sebebiyet verebilir” (BSHA – Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı)