Gündem

Proje Okullarında Liyakat Krizi

Eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde proje okullarına öğretmen ve yönetici atamalarında net kriterlerin belirlenmesini ve liyakat aslına nazaran hareket edilmesini istedi.

İzmir Eğitim İş 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Şen,  “Okulları, öğretmen ve öğrencileri proje, nitelikli, niteliksiz ismiyle ayırmaktan derhal vazgeçin. Okulların sahibi değilsiniz, buralar sizin şirketleriniz değil, eğitimde eşitliği, adaleti, hakkı ve liyakati öncelemek, sağlamak MEB’in asli misyonudur.
Proje okulları MEB’in istediğini atama projesidir, keyfiliğin, kayırmanın adresi haline geldiğini herkes biliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimdeki sorunları çözmek yerine şuurlu olarak yeni problemler yaratmaya devam etmektedir” dedi.

Liyakati yok saymaktadır

Şen, “Atamaya dair objektif hiçbir kriteri bulunmayan proje okulları, siyasetin ve yandaş sendikaların keyfi formda makam, koltuk dağıtmak için kullandığı bir garabete dönüşmüştür. Bu okullara yapılan son atamalar MEB’in kayırmacılığını ve keyfiliğini bir defa daha gözler önüne sermiştir. Proje okullarındaki binlerce öğretmenin vazife müddetinin neden uzatılmadığına, yeni atamaların hangi ölçütlere nazaran yapıldığına dair somut hiçbir ispat bulunmamaktadır. Görünen o ki okullarımızı protokollerle cemaat ve tarikatlara teslim eden Milli Eğitim Bakanlığı, kendini tüm okulların sahibi olarak görmekte liyakati, hakkı, hukuku yok saymakta adaletsizliğin odağı olmaktadır” sözlerine yer verdi.

Kendinize uygun atayacak kişi bulamadınız mı?

Şen, “MEB’in datalarına nazaran şu an 2153 okulun adı proje okulu, proje okullarında 79 bin 286 öğretmen, 5 bin 318 yönetici vazife yapmakta, yaklaşık 500 bin öğretmen de proje okullarına atama için müracaat yapma kriterlerini taşımaktadır. Bir proje okulunda 3 takım varken, 4 kişinin başvurusu olmasına karşın her nedense hiçbir atama yapılmamıştır! Neden? Kendinize uygun kişiyi bulamadınız mı? Çarpık sisteminiz mi yeteriz kaldı? Kıdemli birçok öğretmen, doktorası olan, yüksek lisansı olan, muvaffakiyet ve üstün muvaffakiyet dokümanları, maaşla ödüllendirilmesi olan, soruşturması, cezası olmayan, yıllardır birebir okulda misyon yapan öğretmen atanmıyor” sözlerine yer verdi.

“Öğretmenlerin atanması için size ne lazım?”

Şen, “Ne olursa atanabilir, atanması için size tam olarak ne lazım, dürüst olun, buyurun açıklayın” diyen Şen, “Daha ne olması, ne yapması, ne cins muvaffakiyetleri göstermesi lazım öğretmenlerin? Eğitimdeki çağ dışı, bilim dışı, gerici politikalarınıza, aydın, başarılı eğitimcilerin hakkını yemenize, öğrencilerimizi ve eğitim çalışanlarını ayrıştırmanıza seyirci kalmayacağız. Hem örgütlü hem de türel olarak yaptığınız tüm haksızlıkların tüm kötülüklerin hesabını soracağız!
Açtığımız ve kazandığımız birçok dava oldu, mahkemeler ne dedi? “Bakanlığın atama ve yer değiştirme yetkisi var lakin bu yetkiler keyfi biçimde kullanılamaz”, “somut, objektif kriterler olmalı, atamaların kesinlikle gerekçelendirilmesi gerekiyor” diyor.  Cumhuriyet bedelleriyle, laiklikle, halkın aydınlanmacı, ilerici öğretmenleriyle hengame eden bir iktidarın başarılı olması mümkün değildir. Nitelikli eğitim lakin kendini bu halkın çocuklarına adamış, idealist, Cumhuriyetçi öğretmenlerle sağlanır. Okullarımız eğitim yuvasıdır, liyakatı yok sayan, kayırmacılığa dayanan, okullarımızı tarikatların, cemaatlerin, yandaşların yuvası haline getirilemez” diye kelamlarına ekledi.

 “Adaleti sağlayınız”

MEB’e açık davet bırakan eğitimciler, “Okullar ortasında “özel program ve proje uygulama okulu” ayrımına son veriniz, Öğretmen atama ve yönetici görevlendirme süreçlerini; tüm eğitim kurumlarını kapsayacak halde tek bir yönetmelikle yasallık, bellilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik prensiplerine uygun hale getiriniz! Liyakati ve şeffaflığı temel alan bir sistem oluşturunuz! Yönetmelikte yer almayan usuller hakkında öğretmenleri vaktinde ve açık biçimde bilgilendiriniz! Proje okullarına öğretmen atamalarında torpilin, cemaatvari yaklaşımların değil; adaletin ve hakkaniyetin geçerli olmasını sağlayınız” diye belirtti.

“Eğitimi gerçek hedefinden uzaklaştırdınız”

Şen şöyle devam etti:

“Bugün eğitimi gerçek emelinden uzaklaştırdınız. İmtihan odaklı sisteminiz başarısız oldu. Öğrencileri “nitelikli” ve “niteliksiz” diye ayırırken; öğretmenleri ve yöneticileri keyfi halde atamak isteğiniz artık gizlenemez hale geldi.MEB, proje okulu atamalarındaki objektif kritere dayalı olmayan keyfi atamaları derhal iptal etmeli, kayırmacılığa son vermelidir! Yönetici görevlendirme ve öğretmen atamalarında şeffaf bir sistem oluşturulmalıdır. Mevzuatlarda hukuk devletinin temel unsurlarından yasallık, bellilik, objektiflik ve sürdürülebilirlik prensiplerine bağlı kalınarak, liyakatı temel alan ölçütlerle atamalar tekrar yapılmalıdır” (BSHA – Bi

Kaynak : Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu